Monday, July 18, 2011

darjat,kedudukan,harta?

Assalamualaikum..

post kali ni bg aku  mmberi impak yg amat besa bg aku..kenape? mengapa? Ada apa? Jom follow :)

Ini kisah seorang remaja bernama **** dan boyfriendnye bernama ***. Tapi kat sini xnak la guna nama sbnr.kite anngap je name perempuan ni siti dn boyfriendnye denial.haaa.sape yg name die siti dan denial tu,jgn terase ke bangge ke ye.hehe.ini kisah xde kaitan dgn sape2.just nak share.okay.diorang berdue ni dah lame kenal.dah lame bercinte.lebih kurang 6 tahun jugak la.since sk menengah dah start rapat sampailah diorg ni dah besa panjang..orang kate darah remaje ni tgah panas kan. Tp diorang ni mmg cool je. Relax.xmcm budak2 zaman skrg.lepak sampai malam,smoking.diorang tak.si siti ni pun manis orgnye.pkai tudung..

Si siti ni tergolong dlm org yg pandai lah.sk pun dulu sk asrama penuh.result pun boleh tahan.confirm2 masuk u lepas spm.tp die rendah diri orgnye.mmg xde nak riak ngn org ke ape.adik beradik siti pun berkelulusan tinggi smuenye..si denial ni pulak orang2 sederhane je..result pun biase je.xdpt masuk u.just study kat kolej..tapi kekuatan cinte diorang ni mmg tak di ukur dgn taraf pendidikan mereka.siti terima denial seadanya dan denial pun terima seadanya..

Satu hari,di pagi hari raya...siti ajak denial dating umah..beraye lah..name pun hari raye kan.hehe.so,denial pun datang lah.tp rase segan tu masih ade.die pun ajak lah kawan die sorang ni.namenye shah.shah ni pulak student university.kire boleh tahan la pendidikannye..pd mase yg same,boyfriend kepade kakak siti pun beraye jugak kat umah siti.boyfriend kakak siti ni pun student university jugak.jadi ramailah tetamu kat umh siti mase tu.sampai2 umah siti,denial pun salam lah smue.mcm biase.duduk berbual pun same2 ngn boyfriend kakak siti smue.parents siti pun join jugak..tp mase ni,saat ni denial sgt terase.sbb parents siti just layan boyfriend kakak siti dan shah je.seolah2 denial ni xwujud kat situ.topik yg dibincangkan pun pasal university.kerjaye time future nnti,course ape amik....pendek kate smue psl akademik..mentang2 lah smue kt situ merupekan student university...

Siti perasaan kelakuan parents die tu mnyinggung perasaan denial.tp siti senyap kan dulu..die pun tak boleh nk ckp ape..kalau korang jd denial,ape korang rase?

Baru2 ni kakak siti ni dah pun selamat diijab kabulkan...parents siti mmg bangge lah kan dpt menantu setaraf..ade rupe,ade harte, ade pendidikan..lagi2 bapa siti.mmg susah bape siti ni nak suke menantu llaki.memilih la org kate kan.klau kakak siti ngn husband die balik umah,mcm2 parents siti beli.makanan jangan cakap lah.mcm mkn kt hotel pun ade.manjang memuji je.yelah,orang setaraf kan.sampaikan siti mule terase dgn layanan parents die trhadapnye.parents siti xpenah tye psl denial,sihat ke tidak.mmg sepatah pun xpernah sebut lah name denial.tp klau  husband kakak die tu mmg sentiase klua dr mulut.kakak2 siti yg lain pun dh kawin.mmg bapa die suke smue.jnji setaraf dh cukup mmbanggekan lah bg bapa die...pernah juga klau time makan same2 tu kan.bape siti penah cakap kat siti.

‘siti,kau klau nak berkawan cr lah yg setaraf..yg senang nnti kau.bukan abah ngn mak. Kau pk la tu....’

Siti dengar je rase terus xde mood..sape xsedih klau dga bape sndr ckp mcm tu..mmg lah pendidikan tu penting..tp klau seseorang tu tk mmpu nk bawak,kite kene paham jugak kan..

Setiap kali kakak2 siti balik,siti mmg terus makan hati dgn care layanan parents die.mmg bertentangan dgn layanan trhadap denial.tp siti ni jenis memendam..die terime seadenye.die juge sdar,ape2 pun die ttp xnk derhake kt ibubape.die pun kene jage hati denial..nak diikutkan,denial tu lagi lah banyak pendam perasaan.yelah.ape prasaan kite klau org tk suke kt kite,org pandang rendah kat kite? Tp tidak semestinye kite berpendidikan,bertaraf tinggi, kite boleh memiliki kebahagiaan.kebahagian tu xboleh dibeli ngn wang ringgit pun.klau kaye,kerete besar,umah banglo tp tk bahagia, ape guna kan?

Wajar ke klau kite jadi ibubapa kelak kite terlalu memilih sepertimana ibubapa siti?hidup ni mcm roda.kejap atas,kejap bawah..jadilah seorang ibubapa yg memahami anak2,jangan lah terlalu taksub terhadap taraf ,kedudukan dan harte benda dunia.umah besar kereta mewah tu xboleh bawak masuk kubur pun bila kite meninggal nanti. Doakan lah siti supaye hidup lebuh tenang dan bahagia bersame denial.dan doakan lah supaya ibubapa siti menerima denial seikhlas hati.sesungguhnya harte itu bukan segalenye di dunie ini..

Semoga menjadi pedoman! :)

Saturday, July 16, 2011

ini bukan mimpi.ini kenyataan

assalamualaikum.
ehemmm.lame gila tak update ini blog.maklumlah duduk gua.paham kan paham?hehe.ha du yai. tak tahu nak start dr mane.sgt banyak story.tp tak pe.kite belajar science kan time nk upsr dulu.kite amik yg terdekat.hee.okay okay.dah.aku tgah xde feel nak update blog ni.tp nak bgtau jugak la kan tentang further study aku kat mana. kan aku dah cakap.uitm di hatiku. ape ape? jealous ke? haha. ye lah yelah. aku amik bachelor in mechanical engineering kat uitm shah alam.haaa. mmg ari2 la aku mngadap seksyen 2 tu.tasik. alahai. mcm kat palam pulak.nanti boleh la aku jenguk ikan2 kat palam tu. rinduuuu. ngeee. emm.actually sgt high hope nk further kat utm. sbb senang.hehe. kakak aku keje utm. tp xdapat. xde rezeki. duduk lah shah alam lagi. adoyai. eeee. tapi sumpah sgt jealous ngn kawan2 aku yg lain. dapat u lagi power dan masyuk. tak pe lah. xde rezeki. ehh. apedehal nada aku sedih nak emo2 ni. ishhh. tutup cerita lah.

HAAA. lepas ni boleh la duduk tepi tasik shah alam tu, bajet comel, pastu update blog. HAHA. boleh la selalu datang uniten.fifi ade kat situ.ishh. dah dah. aku tahu entry aku amat membosankan. baik aku off g makan. BUBYE!